Nederlandse steden willen vastgoedinvesteerders in alle buurten verbieden

Image source - Pexels.com


De grote gemeenten in Nederland zijn van plan om breed gebruik te maken van een wetswijziging die het hen mogelijk maakt buurten aan te wijzen waar investeerders geen goedkope en middelzware woningen mogen kopen en verhuren, ontdekte de NOS na onderzoek bij de gemeenten.

Deze wetswijziging zal naar verwachting op 1 januari in werking treden. Het is de bedoeling dat woningzoekenden op de krappe Nederlandse woningmarkt meer kans maken op het vinden van een woning. Vorig jaar werd een derde van alle verkochte woningen in de vier grote steden gekocht door investeerders.

Amsterdam vertelde de NOS dat als het kan, het deze koopbescherming voor de hele gemeente zal gebruiken. Utrecht zei hetzelfde. “Vooral omdat we een waterbedeffect willen voorkomen”, zegt een woordvoerder, verwijzend naar investeerders die zich richten op duurdere woningen als ze die in de lagere segmenten niet meer kunnen kopen.

Tilburg overweegt de koopbescherming in de hele stad in te voeren, Den Haag sluit die mogelijkheid niet uit. Ook Groningen overweegt het, maar is voorzichtig. “We gaan kijken of we de regeling zo breed mogelijk kunnen inzetten, maar dat moeten we wel kunnen onderbouwen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen tegen de NOS.

In het amendement staat dat gemeenten moeten “onderbouwen of en in welke buurten onevenwichtige en onrechtvaardige effecten optreden door schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen”. Ook moeten de gemeenten aantonen dat de aankoopbescherming “noodzakelijk en effectief” is in de gekozen wijken. De wijziging stelt geen prijslimiet voor goedkope en middelzware woningen, aangezien een goedkope woning in Amsterdam al snel net zoveel kan kosten als een dure in bijvoorbeeld Groningen. Gemeenten zullen dus zelf de prijslimieten moeten stellen – en uitleggen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?