Nederlandse politie kampt dit jaar met een tekort van 1.400 agenten

Image source - Pexels.com


De politie in Nederland kampt dit jaar met een tekort van 1.400 politieagenten, zo’n 3 procent van de in totaal 47.000 banen bij de politie. De politie verwacht in 2025 weer volle kracht te hebben, meldt de NOS op basis van cijfers van de Nationale Politie. Het gaat om tekorten aan de operationele slagkracht, de mensen die het eigenlijke politiewerk uitvoeren.

Er zijn verschillen in bezetting tussen de regionale eenheden. De grote steden kampen met de grootste tekorten. Unit Den Haag komt dit jaar 383 fulltime medewerkers te kort. Dat komt neer op een tekort van 6,7 procent op de Haagse eenheid van 5.672 fte’s. Amsterdam en Rotterdam hebben dit jaar beide een tekort van ruim 275 politieagenten, oftewel ruim 5 procent van het korps. De eenheden Noord-Nederland en Oost-Brabant daarentegen komen respectievelijk slechts 4 en 13 agenten tekort.

In een toelichting op de tekorten zei de Nationale Politie tegen de NOS dat de politiek en de samenleving niet alleen meer agenten op straat verwachten, maar ook willen dat de politie de georganiseerde en subversieve criminaliteit stevig aanpakt en meer aandacht besteedt aan digitale criminaliteit. Dit gaat gepaard met een hoger budget – 6,4 miljard euro dit jaar, ruim een ​​miljard meer dan in 2016 – maar het opleiden van nieuwe agenten kost tijd.

“De politie is een populaire werkgever. Veel mensen willen bij de politie werken en het vinden van nieuwe collega’s is ondanks de krappe arbeidsmarkt nog geen probleem”, zegt de Nationale politie tegen de NOS. “Maar strenge selectie en intensieve, meerjarige politieopleidingen kosten tijd. De opleidingscapaciteit wordt de komende jaren maximaal benut.”

Op dit moment heeft de politie altijd 4.500 agenten in opleiding. Als de operationele slagkracht in 2025 weer op orde is, zal dat op elk moment afnemen tot 4.000 stagiairs.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?