Nederlandse pensioenfondsen investeren miljarden in Russische bedrijven: rapport

Image source - Pexels.com


Nederlandse pensioenfondsen hebben minimaal 2,5 miljard euro belegd in Russische bedrijven en staatsobligaties, meldt NU.nl op basis van eigen onderzoek. De tien grootste pensioenfondsen van Nederland hebben een uitgebreide portefeuille met aandelen in Russische bedrijven als Gazprom, Lukoil en Rosneft, en de banken Sberbank, Credit Bank of Moscow en VTB Bank. Al deze bedrijven worden getroffen door Europese en Amerikaanse sancties die zijn ingevoerd na de Russische inval in Oekraïne.

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft ongeveer 1 miljard euro aan Russische beleggingen, 0,2 procent van de totale beleggingen. Vorig jaar besloot het fonds te stoppen met investeren in olie en gas, waardoor het veel van zijn Russische investeringen verkocht. “We hebben nog wel wat investeringen in fossiele brandstoffen, maar die zijn al flink afgebouwd en worden nog verder afgebouwd”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. “En als de EU sancties oplegt die van invloed zijn op onze investeringen, zullen we die natuurlijk volgen.”

PFZW heeft 1,2 miljard euro aan Russische investeringen, 0,4 procent van het totaal. Het gaat onder meer om staatsobligaties met een waarde van zo’n 700 miljoen euro. Een woordvoerder zegt tegen de krant dat het fonds de ontwikkelingen in Oekraïne volgt. “Het bestuur van PFZW gaat zich beraden hoe hiermee om te gaan”, aldus een woordvoerder.

Pensioenfonds Detailhandel heeft relatief de meeste Russische beleggingen met 270 miljoen euro of ruim 0,7 procent van de totale beleggingen. De meeste van deze beleggingen (208 miljoen euro) zijn in staatsobligaties. Het bestuur van het pensioenfonds beslist donderdag wat er met de Russische beleggingen gaat gebeuren, aldus een woordvoerder.

De Russische investeringen van PMT bedragen 132 miljoen euro of 0,13 procent van de totale investeringen. BpfBouw heeft 58 miljoen euro (0,07 procent) en PME 23 miljoen euro (0,04 procent). Exacte cijfers wil PfVervoer NU.nl niet geven, maar uit een overzicht van eind 2020 bleek dat het fonds veel verschillende beleggingen had in Russische aandelen en staatsobligaties. Een woordvoerder laat weten dat er “geen grote verschillen” zijn met de eerdere situatie een jaar later.

Maandag riepen linkse oppositiepartijen het kabinet op om de Russische financiële belangen die via het Nederlandse bedrijfsleven lopen aan te pakken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?