Nederlandse onderzeebootdienst onderzoekt grensoverschrijdend gedrag

Image source - Pexels.com


De Nederlandse onderzeebootdienst start opnieuw een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag op de vier Nederlandse onderzeeboten, zegt groepscommandant Jeroen van Zanten tegen Trouw. Het doel is om te zien of de cultuurverandering waar de onderzeebootdienst aan werkt resultaat heeft.

Uit een intern onderzoek uit 2020 bleek dat de duikbootdienst volgens de krant een nog groter probleem met ongewenst gedrag had dan gemiddeld bij het ministerie van Defensie. 41 procent van de onderzeeërwerkers zei dat ze in de afgelopen twee jaar minstens één keer ongewenst gedrag hadden waargenomen, en 16 procent had het zelf meegemaakt. Het Defensiegemiddelde is 34 procent getuige en 9,8 procent heeft ongewenst gedrag ervaren.

De meest voorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag in de onderzeedienst waren beledigingen, fysieke of verbale agressie en seksuele intimidatie. Het onderzoek noemde een paar concrete voorbeelden: een traditie van soldaten ‘zwaardvechten’ met hun geslachtsdelen en porno kijken terwijl ze aardappelen schillen.

Bij de onderzeebootdienst werken zo’n 200 mensen. Sinds 2019 mogen vrouwen in dienst. Ongeveer 5 procent van de onderzeeërsoldaten is vrouw, zegt Van Zanten. Hij benadrukte dat de onderzeedienst in uitzonderlijke omstandigheden werkt, wat een extra risico op ongewenst gedrag met zich meebrengt. “Je zit aan elkaar vast in een kleine ruimte. Het is een soort caravan. Je bent 24 uur per dag onder water, dat zorgt voor een bepaalde druk.”

De dienst heeft daarom een ​​plan van aanpak opgesteld om de cultuur na het onderzoek van 2020 te veranderen. De aanpak loopt al een jaar. Het gaat om extra begeleiding van nieuw personeel, meer vertrouwenspersonen aan boord en sessies waarin bemanningsleden praten over ongewenst gedrag. Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen of de aanpak tot minder ongewenst gedrag heeft geleid. De resultaten worden medio juli verwacht.

Van Zanten verwacht dat in het onderzoek nieuwe meldingen van ongewenst gedrag naar voren komen. Een cultuur veranderen kost tijd. “Ik weet dat het niet een-twee-drie is”, zei hij tegen Trouw.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?