Nederlandse maatregelen tegen belastingontwijking weinig effect

Image source - Pexels.com


De maatregelen die het demissionaire kabinet heeft genomen om belastingontduiking via brievenbusfirma’s tegen te gaan, hebben nog niet geleid tot een zichtbare en blijvende daling van de geldstromen naar landen met een mild belastingklimaat. Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van topambtenaar Bernard ter Haar.

Buitenlandse bedrijven gebruiken vaak gunstige wet- en regelgeving in ons land om zo min mogelijk belasting te betalen over de winst die ze elders maken. Dit gebeurt via doorstroombedrijven. Deze worden ook wel brievenbusfirma’s genoemd omdat ze in Nederland vaak weinig of geen echte economische activiteiten hebben.

Deze brievenbusfirma’s zorgen voor enkele duizenden banen en betalen jaarlijks enkele honderden miljoenen belastingen. Volgens de commissie staat dit niet in verhouding tot de gederfde belastinginkomsten van andere landen, naar schatting 20 miljard, en de reputatieschade voor Nederland.

Tot voor kort stond de overheid bedrijven die op deze manier hun belastingaanslag zo laag mogelijk houden, niet in de weg, aldus Ter Haar. Hij erkende dat de effecten van alle maatregelen nog niet zichtbaar zijn. Maar Nederland zal volgens hem meer moeten doen om excessen te voorkomen.

Sommige regels in eigen land zouden wat strenger kunnen, maar Ter Haar vindt dat Nederland, zeker in internationaal verband, zijn best moet doen om tot stevige afspraken te komen. “Dan weet je echt zeker dat het echt minder gaat worden, en verschuif je de stroom niet zomaar naar een ander land.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?