Nederlandse koopkracht krijgt klap van Russische inval: CPB-directeur

Image source - Pexels.com


De oorlog in Oekraïne zal gevolgen hebben voor de koopkracht van veel Nederlanders, waarschuwde directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Haskekamp, ​​op NPO Radio 1-programma Geld van je Leven. Hasekamp zei dat vooral mensen met een laag inkomen getroffen kunnen worden en dat het kabinet daarom “iets extra’s moet doen”.

Volgens de CPB-directeur kunnen huishoudens met een laag inkomen de gevolgen van bijvoorbeeld een hogere energierekening minder goed opvangen. De overheid zou wat hem betreft dan ook in de eigen portemonnee voor deze groep moeten grijpen. “Ik denk dat er reden is om wat extra’s te doen”, zei hij in het radioprogramma.

Hasekamp vreest dat niet alleen de energieprijzen, maar ook die van voedingsmiddelen zullen stijgen als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne. “Op de lange termijn kan de inflatie zich uitbreiden tot bijvoorbeeld een loon-prijsspiraal”, legt hij uit. “Dan kom je in een scenario, zoals in de jaren zeventig, waarin grote ingrepen nodig zijn om de inflatie terug te dringen. Dat heeft grote economische gevolgen.”

De energierekening van het gemiddelde Nederlandse huishouden zou dit jaar al met zo’n 86 procent stijgen door hogere prijzen voor gas en olie. Na de Russische inval in Oekraïne vorige week is de gasprijs met 30 procent gestegen. Rusland en Oekraïne zijn niet alleen belangrijke exporteurs van fossiele brandstoffen, maar ook van eetbare oliën zoals palmolie en granen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?