Nederlandse jongeren moeten stoppen met vrijwilligerswerk in weeshuizen in het buitenland: Kinderrechtenorganisaties

Image source - Pexels.com


De Nederlandse jongeren moeten stoppen met vrijwilligerswerk in weeshuizen in het buitenland, stellen kinderrechtenorganisaties in een open brief aan het Nederlands Dagblad. De organisaties deden een dringend beroep op vrijwilligers om kinderen niet in weeshuizen op te vangen, maar in hun eigen huis.

De vrijwilligers van Nederlandse kerken, bisdommen en stages gaan met de beste bedoelingen naar de weeshuizen, maar benadrukken daarmee volgens de organisaties alleen maar dat “opgroeien in een weeshuis, hoe goed de zorg ook is, per definitie schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen”.

Kinderen in weeshuizen hebben een achterstand op het gebied van fysieke en cognitieve ontwikkeling en hebben last van verlatingsangst en ontwikkelingsproblemen. Toch houdt de instroom van vrijwilligers deze weeshuizen boven water.

In veel gevallen kunnen de weeskinderen volgens de organisaties thuis worden opgevangen. “Helaas groeiden wereldwijd ongeveer zes miljoen kinderen op in een weeshuis, terwijl ongeveer 80 tot 90 procent van deze kinderen nog één of beide ouders heeft. Voor de meesten is het mogelijk om thuis op te groeien in een veilige omgeving, met de juiste ouderbegeleiding.”

De brief is ondertekend door 53 organisaties, waaronder UNICEF Nederland en politieke jongerenorganisaties van het CDA, ChristenUnie en SGP.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?