Nederlandse inflatie kwam in december uit op 6,4%

Image source - Pexels.com


De inflatie in Nederland steeg naar 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode bedroeg de valutadepreciatie in november 5,9 procent.

De prijzen stijgen al heel lang. Dit komt mede door de haperende heropstart van de economie na de coronacrisis, waardoor er nog steeds tekorten ontstaan ​​aan bepaalde materialen. Veranderend gedrag leidt ook tot prijsstijgingen. De kartonprijs is gestegen door de sterke stijging van het online winkelen. Ten slotte speelt ook de forse stijging van de energieprijzen een belangrijke rol bij de inflatie.

Volgende week maakt het CBS de Nederlandse inflatie vrij volgens de eigen rekenmethode. Het is meestal iets lager en stond in november op 5,2 procent. Vooruitlopend op de aankondiging van Eurostat over de inflatie in de eurozone maakte het statistiekbureau de Europees geharmoniseerde cijfers al vroeg bekend.

De methoden van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschillen enigszins. Zo kunnen ze verschillende aspecten verschillend wegen. Om al deze inflatiecijfers te vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?