Nederlandse huizenprijzen stijgen twee keer zo snel als EU-gemiddelde

Image source - Pexels.com


De huizenprijzen in Nederland waren in het laatste kwartaal van 2021 18,7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was bijna het dubbele van het Europese Unie-gemiddelde van 10 procent en plaatst Nederland in de top vijf van EU-landen met de snelst stijgende huizenprijzen, meldt het CBS.

Alleen Tsjechië, Estland, Litouwen en Hongarije zagen de huizenprijzen sterker stijgen dan Nederland. De huizenprijzen van bijna alle EU-landen stegen in het laatste kwartaal van 2021. Alleen huizen in Cyprus werden voor minder verkocht dan het jaar ervoor (-5,3 procent).

De CBS huizenprijsindex kijkt naar de transactieprijs van zowel nieuwe als bestaande woningen. In het vierde kwartaal van 2021 waren nieuwbouwwoningen 13,5 procent duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen met 19,6 procent. Over heel 2021 steeg de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande woning met 15,2 procent en voor een nieuwbouwwoning met 13,9 procent.

In het afgelopen kwartaal zijn in totaal 52.798 bestaande woningen en 9.583 nieuwbouwwoningen verkocht, een daling van respectievelijk 21 procent en 10,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn er in het vierde kwartaal 19,6 procent minder woningen verkocht. In heel 2021 zijn 259.291 koopwoningen verkocht, 3,2 procent minder dan in 2020.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?