Nederlandse huizenprijzen stegen in vierde tempo in EU


Nederland staat in de top vijf van EU-landen waar de huizenprijzen het meest stegen. In het derde kwartaal van 2021 waren woningen in de Europese Unie gemiddeld iets meer dan 9 procent meer waard dan een jaar eerder. In Nederland werden ze bijna 17 procent duurder, aldus het Europese statistiekbureau Eurostat. Slechts drie andere EU-lidstaten zagen hogere prijsstijgingen.

Tsjechië kwam op de eerste plaats met een prijsstijging van 22 procent op jaarbasis. Litouwen en Estland vervolledigden de top drie met respectievelijk 18,9 en 17,3 procent stijgingen. De huizenprijzen stegen in alle EU-landen. De kleinste stijging deed zich voor op Cyprus met 2,2 procent.

Het aanbod van koopwoningen in Nederland loopt snel terug, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder deze week. Mede hierdoor stijgen de prijzen zo snel. De lage rente speelt waarschijnlijk ook een rol bij de Europese prijsstijgingen. Deze maken het mogelijk om meer te lenen voor een hypotheek waardoor mensen meer kunnen bieden op woningen. Vanwege de lage rentetarieven wenden beleggers zich vaak tot onroerend goed om rendement te behalen.

Lees ook:  Werkgevers scoren op thuiswerken, goedkoper dan reiskostenvergoeding

Eurostat heeft ook berekend hoeveel duurder woningen zijn geworden ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In Nederland was dat bijna 6 procent, de sterkste kwartaalstijging in de EU.

Plaats een reactie