Nederlandse huiseigenaren veel rijker dan huurders

Image source - Pexels.com


Huiseigenaren hebben gemiddeld een veel groter vermogen dan huurders en dat verschil is de afgelopen jaren groter geworden. Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen tot deze conclusie nadat ze in hun berekeningen de huizen van huiseigenaren en de bijbehorende hypotheekschulden buiten beschouwing hadden gelaten als een vorm van kapitaal.

Huishoudens met een eigen woning hadden vorig jaar een gemiddeld vermogen van 36.300 euro. Dat is veertien keer hoger dan het vermogen van de gemiddelde huurder, dat was 2.600 euro.

Het vermogen van huurders is sinds 2013 nauwelijks toegenomen, terwijl dat van mensen met een eigen woning met 10.500 euro is gestegen. In tegenstelling tot huurders zagen huiseigenaren hun financiële vermogen stijgen. Het gaat om bank- en spaartegoeden, aandelen en obligaties. Huiseigenaren hadden ook vaker een andere bron van kapitaal, zoals een eigen bedrijf.

Jongeren tot 25 jaar en ouderen boven de 75 jaar wonen relatief vaak in een huurwoning. Ouderen hebben gemiddeld genomen een groter vermogen dan jongeren, logischerwijs, omdat vermogen in de loop der jaren wordt opgebouwd. Er zijn grote verschillen tussen huurders en huiseigenaren tussen mensen van dezelfde leeftijd. Ook hebben jongere huiseigenaren vaak meer vermogen dan oudere huurders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?