Nederlandse hogere ed. zouden Covid-19-vaccinatie moeten vereisen, toegangstests: Hotelschoolleiders

Image source - Pexels.com


Studenten in het hoger onderwijs hebben tijdens een pilot eerder dit jaar tijdens een pilotprogramma weinig interesse getoond in gratis, vrijwillige coronatesten op de campus, aldus de leiding van Hotelschool The Hague. Om die reden mogen studenten alleen fysiek lessen bijwonen als ze ofwel volledig zijn ingeënt tegen Covid-19, of bewijs hebben van een recente negatieve coronavirus-test, of bewijs dat ze onlangs zijn hersteld van de virale infectie, betoogden de hotelschoolleiders. .

“Studenten alleen maar lastig [to get tested] als ze er wat aan hebben, zoals toegang tot collegezalen of uitgaansgelegenheden”, schreven ze zondag in een opiniestuk in de Volkskrant. Het stuk is geschreven door Regine con Stieglitz, de directievoorzitter van de Hotelschool, en Arend Hardorff, de decaan.

De hogeschool, of hogeschool, nam deel aan een pilot van een half jaar met de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en ROC van Amsterdam om het effect te bepalen van het hebben van een professioneel gerunde, gratis beschikbare coronavirus-testlocatie bij onderwijsinstellingen. “Studenten konden op elk moment van de schooldag gratis worden getest. Maar de deelname was teleurstellend laag omdat er geen verdere vrijheden werden verleend met betrekking tot het testen”, aldus de hotelschoolleiding.

Bovendien vermeden veel studenten om getest te worden omdat ze niet wilden dat hun positieve resultaat anderen in quarantaine zou dwingen. “Alleen onze MBA-studenten maakten structureel gebruik van de toetsvoorziening, omdat zij binnen hun pilotgroep alleen onder toetsing toegang hadden tot lichamelijke opvoeding.”

Zij vinden dat een geldige QR-code in de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid verplicht zou moeten zijn om toegang te krijgen tot onderwijsfaciliteiten. In het opiniestuk merkten ze ook op dat bij honderden instellingen in de Verenigde Staten, Canada en China vaccinatiecertificaten verplicht zijn.

Hogescholen en mbo-scholen in Nederland beginnen maandag met het persoonlijk aanbieden van cursussen. Eerder deze maand maakte het kabinet het plan bekend om de meeste coronabeperkingen voor universiteiten, hbo’s en hbo’s stop te zetten.

Het besluit is genomen ondanks oproepen van de GGD om het plan uit te stellen totdat de vaccinatiegraad onder mensen onder de 30 jaar hoger is. Verschillende academische medewerkers uitten dezelfde bezorgdheid, waarbij een docent van de Universiteit van Amsterdam zijn ontslag over de kwestie aanbood.

Iets meer dan de helft van de twintigers is volledig ingeënt tegen het coronavirus, blijkt uit gegevens van het RIVM die vorige week zijn vrijgegeven. Ongeveer 76,1 procent van alle volwassenen in het land wordt als volledig beschermd beschouwd. Dit daalt tot 61,5 procent wanneer rekening wordt gehouden met de gehele bevolking, inclusief degenen van wie de jonge leeftijd hen uitsluit van het vaccinatieprogramma.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?