Nederlandse groep eist miljarden van Apple voor te veel in rekening brengen in App Store

Image source - Pexels.com


De Stichting Claims Consumentenconcurrentie eist miljarden euro’s van Apple omdat Europese iPhone- en iPad-gebruikers al jaren te veel betalen voor App Store-aankopen en in-app-aankopen. Volgens de schadeorganisatie lijden miljoenen Nederlandse en Europese consumenten schade door de beperkende voorwaarden van Apple. De stichting vordert namens hen een vergoeding.

Mensen kunnen zich melden bij de stichting als ze na 1 september 2009 minimaal één app hebben gekocht of een in-app-aankoop hebben gedaan. Apple brengt app-ontwikkelaars in de App Store een flinke commissie in rekening over alle betalingen die ze ontvangen. De stichting vindt dat Apple te hoge prijzen rekent.

Dit is niet de eerste zaak in Nederland tegen Apple. Vorige maand maakte de stichting App Stores Claims bekend een rechtszaak aan te spannen tegen Apple en Google. Volgens de organisatie, onder voorzitterschap van tech-ondernemer Alexander Klopping, betaalden Nederlanders zo’n 1 miljard euro te veel voor aankopen via hun appstores.

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft Apple ook beboet omdat het datingapps dwong om gebruik te maken van zijn betalingssystemen en hen daarvoor exorbitante commissies in rekening bracht. De ACM legde Apple een boete van 5 miljoen euro per week op, een betere oplossing voor de dating-apps kon ze niet bedenken. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot de maximale boete van 50 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?