Nederlandse gemeente koopt land op om nieuwe huiseigenaren een huis te helpen betalen

Image source - Pexels.com


De gemeente Westland heeft een woningfonds opgericht om de lokale bevolking te helpen een huis te bekostigen. “Met het fonds kopen we de grond waarop het huis staat”, zegt partijvoorzitter Remmert Keizer van Gemeentebelang Westland tegen Omroep West. “Dat is ongeveer een derde van de vraagprijs van een huis. Bij een huis van 300.000 euro financieren we dus 100.000.”

De gemeente trekt 20 miljoen euro uit voor dit fonds, waarvan de aanleg lijkt op de erfpacht. “Alleen is dit veel goedkoper voor de koper”, aldus Keizer. De kopers krijgen de grond niet gratis. De gemeente werkt de details nog uit, maar kopers betalen waarschijnlijk een kleine rente van 1,3 procent over de grond.

“Een gemiddelde tussenwoning in het Westland kost nu tussen de 350.000 en 450.000 euro”, zegt wethouder Andre van den Berg van Gemeentebelang Westland tegen de omroep. “Een koppel met een gemiddeld inkomen kan dat niet betalen. Dankzij het woningfonds kunnen we ze nu een woning aanbieden.”

De grond blijft eigendom van de gemeente zolang de koper in het huis woont, tenzij de huiseigenaar besluit het over te kopen. “Als dat niet gebeurt en het huis uiteindelijk weer wordt verkocht, vloeit een derde van de verkoopprijs terug naar de gemeente”, legt Van den Berg uit.

Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft, ziet wat de gemeente probeert te doen, maar vreest dat dit fonds de prijzen alleen maar verder opdrijft. “Dat geldt natuurlijk altijd voor dit soort maatregelen. Daarom moet je in krappe huizenmarkten altijd voorzichtig zijn met dergelijke plannen”, zegt hij tegen de omroep. “Maar als de gemeente deze maatregel echt voor haar eigen starters bedoelt, dan heeft de lokale jeugd daar echt baat bij.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?