Nederlandse FM: Nederland dringt aan op meer sancties tegen Rusland

Image source - Pexels.com


Het kabinet is voorstander van nog strengere sancties tegen Rusland en zal daar ook voor pleiten tijdens een ontmoeting met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zondag tijdens een uitzending van WNL. Hij wil zien of meer Russische filialen kunnen worden afgesloten van het internationale betalingssysteem, SWIFT, waarbij sommige banken zaterdagavond laat worden geblokkeerd voor het wereldwijde financiële transactiesysteem.

Ook wil Hoekstra bepalen of het hele Europese luchtruim kan worden afgesloten voor Russische vliegtuigen. Uren na zijn verschijning sloot Nederland zich aan bij vele andere EU-landen en verbood in een binnenlands besluit Russische vliegtuigen uit het luchtruim.

“De discussie over SWIFT gaat de goede kant op”, vindt Hoekstra. ‘Maar ik denk dat je meer moet doen.’ Hoekstra was tijdens het vorige kabinet ook minister van Financiën. Hij vermoedt dat de discussie over SWIFT de komende tijd zal voortduren. Hij zegt dat Nederland “vooraan loopt” bij de roep om strengere sancties.

Duitse regeringsfunctionarissen zeiden ook dat het land voorstander is van gerichte en praktische beperkingen op het Russische gebruik van SWIFT. Binnen de Europese Unie is er steeds meer steun voor het uitsluiten van Rusland uit het systeem. Italië zei dat het steun zou verlenen aan het verbieden van Rusland van SWIFT, als de andere landen van de Europese Unie daarmee instemmen.

Italië was een tegenstander van de maatregel, net als Duitsland. De laatste was van mening dat het voor gewone burgers moeilijker zou worden om geld over te maken naar familieleden in Rusland. Europese bedrijven zouden ook de dupe worden als betalingen van klanten of betalingen aan leveranciers complexer worden. Het zou ook de levering van Russisch aardgas aan Europa in gevaar kunnen brengen.

Hoekstra erkent wel dat sancties alleen er niet voor zullen zorgen dat president Vladimir Poetin zijn troepen beveelt zich terug te trekken uit Oekraïne. “Maar dan kan het niet zo zijn dat je afziet van sancties. Het is een belangrijk signaal dat dit niet acceptabel is.”

Ook wil de minister dat er direct bewijs wordt verzameld van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hij zal er bij de Verenigde Naties op aandringen een commissie op te richten om deze inspanning op zich te nemen. Hij zegt dat Oekraïne nu militaire en humanitaire steun nodig heeft, “maar er komt een moment dat je er legaal mee te maken krijgt.”

Poetin zal dit moeten verantwoorden als “de architect van dit bloedvergieten”, zei Hoekstra.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?