Nederlandse economie stagneert in eerste kwartaal 2022

Image source - Pexels.com


De Nederlandse economie stagneerde in het eerste kwartaal van 2022 en vertoonde geen groei of krimp. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 groeide de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0 procent, meldt het CBS dinsdag.

“Dat betekent niet dat er niets is gebeurd”, legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligan uit, meldt NU.nl. “Het betekent dat de economische groei niet versnelde of vertraagde.” En dat is niet per se goed of slecht nieuws, voegde hij eraan toe. “Er was geen groei, vooral omdat de overheidsuitgaven lager waren, wat weer op een iets normaler niveau lag.”

In het laatste kwartaal van 2021 heeft het kabinet nog veel geld uitgegeven aan vaccinaties en testen tegen het coronavirus. De pandemie van het coronavirus leidde tot vreemde bewegingen in de economie, benadrukte het statistiekbureau.

Volgens Van Mulligen is een economische groei van 0 procent “zeldzaam, maar kan gebeuren”. Kijkend naar de jaarlijkse groei, groeide de economie in het eerste kwartaal met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

De economische groei was in de eerste maanden van het jaar in de hele Europese Unie gematigd, aldus Van Mulligen. “Vroeger deed Nederland het iets beter dan het Europese gemiddelde, nu iets slechter.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?