Nederlandse economie in 3e kwartaal weer op pre-Covid niveau

Image source - Pexels.com


De economie groeide in het derde kwartaal met 1,9 procent en kwam daarmee voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis op een hoger niveau dan voor de pandemie, meldt het CBS. De groei was robuuster dan economen hadden voorzien, vooral als gevolg van hogere gezinsbestedingen. Investeringen namen juist af.

Aan het einde van het tweede kwartaal was het bruto binnenlands product (bbp) al nagenoeg gelijk aan eind 2019. Met de nieuwe verhoging is de economie dus volledig hersteld van de krimp van het coronavirus in het eerste en tweede kwartaal van vorig jaar . Daarna was er ook enig herstel, maar in het eerste kwartaal van dit jaar volgde een nieuwe dip door de corona-lockdown afgelopen winter. Daarna zette het herstel krachtig door.

Naast de toegenomen consumptie door huishoudens gaf de overheid ook meer uit, onder meer aan coronavirustesten en vaccinatie door de GGD. Huishoudens gaven meer geld uit aan zaken als horeca, recreatie en cultuur, sectoren waar ze voorheen geen gebruik van konden maken. Ook werd er meer uitgegeven aan kleding, nu men elkaar vaker kon bezoeken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?