Nederlandse economie groeit volgend jaar met 3,6 procent: ING

Image source - Pexels.com


De Nederlandse economie groeit in 2022 met 3,6 procent volgens prognoses van ING. De toegenomen vraag naar diensten droeg bij aan dit groeicijfer. Dit jaar wordt een groei van 4,4 procent verwacht, aldus de bank.

ING verwacht dat de heropleving van het coronavirus en de daarmee samenhangende overheidsbeperkingen een economisch herstel zullen afremmen. “Dit is het grootste risico in de groeiprognoses, zeker met de ontwikkelingen van nieuwe varianten van het virus”, zegt ING-econoom Marcel Klok. Daarnaast is er krapte op de arbeidsmarkt. Ook Nederland kampt, samen met de rest van de wereld, met problemen in de toeleveringsketen.

ING verwacht dat de Nederlandse economie met ruim 4 procent zal groeien ten opzichte van het niveau van 2019. De meeste bedrijfstakken zullen dan groter zijn dan voor de pandemie. Deze voorspelling geldt niet voor de horeca, luchtvaart en reisindustrie, die zwaar werden getroffen door de coronacrisis.

Het reële inkomen van het gemiddeld werkend huishouden zal volgend jaar naar verwachting ongeveer gelijk zijn aan dat van dit jaar. Dit komt door de aanhoudend hoge inflatie als gevolg van stijgende gas-, elektriciteits- en brandstofprijzen. ING denkt dat de inflatie in de tweede helft van het jaar weer onder de 2 procent zal zakken, ‘wanneer de impact van energie kleiner is’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?