Nederlandse economie groeit dit jaar met 4,2%: Rabobank

Image source - Pexels.com


De Nederlandse economie groeit dit jaar waarschijnlijk met 4,2 procent en volgend jaar met 3,7 procent, schrijft de Rabobank in een rapport. Dit komt vooral door de sterke groei van de internationale handel, maar ook doordat er meer wordt geconsumeerd en geïnvesteerd en de overheidsbestedingen toenemen. De bank verwacht dat in 2022 vrijwel alle bedrijfstakken volledig zijn hersteld van de coronacrisis, mits er geen nieuwe beperkende maatregelen worden genomen.

Het herstel in Nederland is sterker dan in andere Europese landen, schrijft de bank. In de maanden april, mei en juni was de economische groei “onverwacht sterk”. Ook zou de economie verder kunnen groeien. “Zonder de pandemie zou de economie in de tussentijd met meer dan 2 procent zijn gegroeid”, zei hoofdeconoom Ester Barendregt in het rapport. Daarom verwacht de bank in de tweede helft van dit jaar een “relatief sterke” groei van het bruto binnenlands product. Dat zal in het derde kwartaal waarschijnlijk boven het pre-pandemische niveau liggen.

Wel waarschuwde de Rabobank voor onzekerheden, zoals nieuwe maatregelen tegen het coronavirus die “de economie weer hard kunnen raken”. Ook de bestaande knelpunten zoals personeelstekorten, haperingen in productieketens, tekorten aan onderdelen zoals computerchips en prijsstijgingen van grondstoffen kunnen voor meer of nieuwe problemen zorgen. Nieuwe beperkende maatregelen kunnen ook leiden tot hoge inflatie, waardoor huishoudens minder te besteden hebben en de consumptie langzamer herstelt, aldus de bank.

Volgens de bank is het afbouwen van de coronasteun van de overheid op 1 oktober “een verantwoorde keuze”, omdat anders bedrijven die niet toekomstbestendig zijn ondersteund blijven worden. De afbouw van de steun zal naar verwachting de huidige krapte op de arbeidsmarkt iets verminderen, meent de bank. Mensen die nu coronabanen hebben, komen dan beschikbaar voor andere sectoren.

Vrijwel alle sectoren kunnen volgens de bank rekenen op gunstige vooruitzichten dankzij de vaccinaties die zorgen voor meer bestrijding van het virus. Volgens de Rabobank betekent dit dat in de laatste maanden van het jaar vrijwel alle restricties kunnen worden opgeheven, met uitzondering van de evenementenbranche en horeca.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?