Nederlandse economie groeit dit jaar met 3,1%, maar niet alle gebieden even hard getroffen: Rabobank

Image source - Pexels.com


De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk met 3,1 procent groeien, omdat de oorlog in Oekraïne, inflatie en personeelstekorten een nog sterker herstel van de coronaviruspandemie afremmen, aldus Rabobank-economen. Alle Nederlandse regio’s zullen economische groei zien, maar de regionale verschillen zijn groot, aldus de bank dinsdag.

Groot-Amsterdam zal dit jaar waarschijnlijk de meeste economische groei laten zien. De regio, waar ook Schiphol onder valt, is hard getroffen door de effecten van de pandemie op toerisme, horeca en recreatie. De regio zet dit jaar het herstel van vorig jaar voort en profiteert van een sterke comeback in de horeca- en vrijetijdssector, aldus de Rabobank-economen.

Ook de economie van Zeeland en Haarlem zal dankzij het herstel in de horeca sterker groeien dan het landelijk gemiddelde, verwacht de Rabobank. En Den Haag, Haarlem en Zuidwest-Friesland zullen profiteren van de heropleving van de vrijetijdssector.

Aan de andere kant is het onwaarschijnlijk dat de sterke groei van de industriële regio’s vorig jaar dit jaar zal doorzetten, voornamelijk vanwege de hoge grondstof- en energieprijzen. De economieën van Delfzijl en omgeving, Zuidoost-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en IJmond groeien daardoor minder dan het landelijk gemiddelde, verwacht de bank.

Rabobank geeft aan dat de regionale prognoses met meer dan gebruikelijke onzekerheden zijn omgeven. “De grootste daarvan zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende economische sancties tegen Rusland. Deze treffen de Nederlandse economie door verstoorde export, hoge grondstof- en energieprijzen en nieuwe problemen in de toeleveringsketens.” Regio’s waarin deze branches sterk vertegenwoordigd zijn, zullen waarschijnlijk een negatief effect hebben op hun totale economie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?