Nederlandse economie groeide in 2021 meer dan staatsschuld

Image source - Pexels.com


De staatsschuld bedroeg vorig jaar 52,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 54,3 procent. Het overheidsdepartement daalde ten opzichte van het bbp omdat de economie in 2021 harder groeide dan de schuld. In absolute cijfers liep de schuld op tot 448 miljard euro, meldt het CBS. Het begrotingstekort van de overheid daalde van 3,7 naar 2,5 procent van het BBP.

De Nederlandse overheid zag vorig jaar haar inkomsten met 25 miljard euro stijgen tot 337 miljard euro. In het tweede jaar van de coronacrisis gaven mensen meer uit dan in 2020, waardoor de btw-inkomsten van de overheid met 6 miljard euro toenam. Ook verdiende de overheid 9 miljard euro aan vennootschapsbelasting. De niet-belastinginkomsten stegen voornamelijk door hogere aardgasbaten – de gasprijzen stegen vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar.

De overheidsuitgaven stegen met 18 miljard euro, langzamer dus dan de inkomsten. De regering heeft geld uitgegeven aan de pandemie van het coronavirus en betaald voor Covid-19-tests, vaccinaties en callcenters. Maar de subsidies voor maatregelen ter ondersteuning van het coronavirus liepen in 2021 wat terug. Vooral de loonondersteuning voor bedrijven die omzet misliepen door de beperkingen van het coronavirus daalde.

De Europese norm is dat het begrotingstekort van de lidstaten niet hoger is dan 3 procent en de staatsschuld niet hoger dan 60 procent. Nederland kwam vorig jaar onder beide limieten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?