Nederlandse consument verbruikt minder gas door zachte winter, hoge prijzen

Image source - Pexels.com


In de eerste maanden van dit jaar verbruikten Nederlanders zo’n 15 procent minder gas dan vorig jaar, meldt de NOS na gesprekken met verschillende energiebedrijven. Ze schrijven de daling vooral toe aan het feit dat de winter veel minder koud is dan vorig jaar, maar ook omdat mensen door de hoge prijzen zuiniger met gas omgaan.

“In de eerste twee maanden van dit jaar zagen we een daling van 16,3 procent in het gemiddelde gasverbruik bij consumenten”, zegt een woordvoerder van Essent tegen de omroep. “In februari 2021 hadden we twee hele koude weken en nu niet meer. Maar mensen zijn nu ook alerter op hun gasverbruik.”

Delta Energie rapporteerde in dezelfde periode een daling van het gasverbruik van 16,7 procent bij particulieren en kleine bedrijven. “Dat komt grotendeels door het warmere weer deze winter”, zegt een woordvoerder tegen de NOS. “Maar als je de invloed van het weer wegneemt, zien we nog steeds een verschil. We denken dat mensen nu bewuster omgaan met energie en maatregelen hebben genomen, zoals isolatie.”

Energiebedrijf Greenchoice rapporteerde een 15 procent lager gasverbruik dan verwacht. Een woordvoerder schreef de daling ook toe aan het warmere weer en aan het zuiniger omgaan met energie. Engie zag in januari en februari een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Vattenfall kon de NOS geen concrete cijfers geven, maar constateerde ook een daling. “In verhouding tot de energierekening helpt een zachte winter zeker mee, zeker nu de energieprijzen stijgen.”

De Russische invasie van Oekraïne verergerde de reeds hoge energieprijzen in Europa. De Nederlandse overheid heeft meerdere maatregelen aangekondigd om burgers te helpen met hun stijgende energierekening. De energiebelasting is in januari verlaagd, de btw op energie gaat in juli omlaag van 21 naar 9 procent en huishoudens met een laag inkomen krijgen een extra vergoeding.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?