Nederlandse bloemenexport op recordhoogte nu Moederdag nadert

Image source - Pexels.com


De buitenlandse vraag naar bloemen en planten blijft in aanloop naar Moederdag op recordniveau, meldt de Vereniging van Groothandelaars in Bloemkwekerijproducten (VGB) op basis van exportstatistieken van Floridata. Volgens directeur Matthijs Mesken lijken consumenten “de hogere prijzen als vanzelfsprekend te beschouwen”.

Moederdag valt voor de meeste exportlanden op de tweede zondag in mei. “De Engelse Moederdag viel dit jaar op 27 maart en toen waren vooral bloemen populair bij de Britse consumenten”, zegt de VGB in een toelichting. Moederdag werd op zondag 1 mei gevierd in onder meer Spanje en Portugal. De dag valt op donderdag 26 mei in Polen en op de laatste zondag van mei in Frankrijk en Zweden.

In de eerste drie maanden van 2022 werd een recordbedrag van 2,1 miljard euro aan sierteeltproducten verscheept. “De omzetcijfers van april beloven met een kleine plus positief uit te vallen”, aldus de VGB.

De sterk stijgende energieprijzen zijn het grootste probleem voor de sierteeltsector. Hierdoor wordt het produceren van bloemen en planten steeds duurder. Ook de luchtvrachtkosten stijgen. De sector verwacht dat prijsstijgingen de vraag naar bloemen en planten kunnen temperen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?