Nederlandse bedrijven zelden gesanctioneerd voor milieuovertredingen: rapport

Image source - Pexels.com


De controle van bedrijven op milieuovertredingen schiet ernstig tekort, constateert onderzoeksplatform Investico in een onderzoek in opdracht van Trouw en Een Vandaag. In grote delen van Nederland voeren de verantwoordelijke milieudiensten zelden controles uit. Ze leggen bijna nooit boetes op voor overtredingen. En als er een boete wordt uitgedeeld, is het volgens de onderzoekers vaak onduidelijk of die wordt uitbetaald.

Investico deed onderzoek naar de prestaties van de 29 milieudiensten in Nederland. Zij zijn een samenwerkingsverband van gemeenten en provincies en verantwoordelijk voor de handhaving van de milieuregels en -richtlijnen bij zo’n 280.000 bedrijven.

Overtredingen zijn bijvoorbeeld het verkeerd opslaan van gevaarlijke stoffen, het in ontvangst nemen van afval zonder de juiste papieren of het uitstoten van schadelijke stoffen. In totaal voerden de milieudiensten in 2019 zo’n 55.000 controles uit. Op 17.000 van deze controles werd minstens één overtreding geconstateerd. Maar er werden slechts 362 boetes of sancties uitgedeeld. Dat is volgens de onderzoekers één op de vijftig gesanctioneerde overtredingen.

Tweederde van de milieudiensten geeft aan niet te weten in hoeverre deze boetes daadwerkelijk worden geïnd. Degenen die het wel weten, zeggen dat bijna een derde van de bedrijven hun boetes nooit betaalt.

De onderzoekers ontdekten dat de inspectiemethoden van de diensten sterk uiteenlopen. Zo worden bedrijven in Drenthe maar eens in de 12 jaar gecontroleerd, terwijl die in de regio Veluwe-IJssel om de 2,5 jaar een controle hebben. Volgens de wet moeten milieubelastende bedrijven ten minste eens in de zes jaar worden gecontroleerd. Slechts ongeveer 30 procent van de milieudiensten doet dat.

Ook de geconstateerde overtredingen lopen uiteen. Milieudienst De Vallei in Gelderland meldde in 2019 bij één op de zes keuringen een overtreding, terwijl Brabant-Noord bij twee op de drie keuringen overtredingen constateerde.

De koepelorganisatie van de milieudiensten, Milieudienst NL, weigerde volgens Investico te reageren op het lage aantal sancties. De organisatie schrijft de regionale verschillen toe aan het korte bestaan ​​van sommige diensten en de prioriteiten van provincies en gemeenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?