Nederlandse bedrijven beloven belasting niet te ontwijken

Image source - Pexels.com


Ruim 40 Nederlandse multinationals en andere grote bedrijven hebben toegezegd geen belasting meer te ontwijken of te ontduiken door de Code Tax Governance te zingen die is opgesteld door ondernemersorganisatie VNO-NCW. Door ondertekening zeiden de beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven dat ze belasting betalen als een plicht zagen en beloofden ze geen constructies en belastingparadijzen te gebruiken om die plicht te ontwijken, meldt het AD.

Twintig van de 25 bedrijven in de AEX in Amsterdam ondertekenden de Tax Governance Code. Onder de ondertekenaars zijn Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM.

“Deze stap is internationaal echt uniek. We kennen geen andere landen die dit hebben gedaan”, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen tegen het AD. Volgens haar zal de belastingcode bijdragen aan transparantie over de belastingen die bedrijven betalen. “We lopen hierin voorop en deze bedrijven tonen leiderschap en zetten een prachtige extra stap waar ik trots op ben.”

VNO-NCW ontwikkelde de code in overleg met bedrijven, gebruikmakend van expertise van vakbonden, NGO’s, fiscalisten en wetenschappers. Volgens Thijssen voldoet momenteel geen van de deelnemende bedrijven aan alle eisen die de code stelt. “We hebben de lat bewust hoog gelegd. Op deze manier dagen de deelnemende bedrijven zichzelf uit om te blijven verbeteren.”

De code vereist dat bedrijven transparant zijn over hun belastingstrategie en -principes, alle betaalde belastingen per land publiceren en alle belastingvoordelen die ze gebruiken bekendmaken. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, moeten uitleggen waarom ze dat niet deden

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?