Nederlandse banken sloten vorig jaar bijna 1.000 geldautomaten

Image source - Pexels.com


Nederlandse banken sloten vorig jaar 979 geldautomaten. Er zijn nu 4.916 geldautomaten in Nederland – een derde minder dan 2,5 jaar geleden, meldt de NOS op basis van cijfers van DNB.

Ook zijn de openingstijden van geldautomaten versoepeld. De meeste zijn uitgeschakeld tussen 23.00 uur en 06.00 uur – een sluitingstijd die eind 2020 is ingevoerd als tijdelijke maatregel tegen bomaanslagen op geldautomaten. Veel banken hebben er een permanente maatregel van gemaakt, waardoor geldautomaten in de uitgaansgebieden alleen tot 02.00 uur open blijven

“We hebben gezien dat de nachtsluitingen, in combinatie met veiligheidsmaatregelen, zeer effectief zijn tegen bomaanslagen. Daar zullen we ons aan houden”, zegt Peggy Corstens van Geldmaat, die de bediening van geldautomaten van meerdere Nederlandse banken overnam, tegen de omroep. “Het is jammer dat het nodig is, maar aan de andere kant is de noodzaak om ‘s avonds laat geld op te nemen niet zo groot.”

“Het gebruik voor contant geld is gedaald en zal naar verwachting verder dalen. Waar mogelijk verwijderen we [ATMs] waar er te veel zijn. En waar te weinig geldautomaten zijn, zetten we die neer”, aldus Corstens. Geldmaat streeft ernaar dat bijna alle Nederlanders binnen 5 kilometer een geldautomaat hebben, zo is afgesproken met de Consumentenbond.

Volgens cijfers van Betaalvereniging Nederland gebeurt 23 procent van de transacties in Nederland met contant geld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?