Nederlandse banken pleiten voor meer onderzoek naar digitale euro, nog niet aan boord


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor meer onderzoek naar een mogelijke digitale euro voordat er besluiten worden genomen over hoe zo’n munt eruit moet zien.

De NVB is nog niet overtuigd van de meerwaarde van een digitale euro, want in Nederland kan al veilig, snel en efficiënt betaald worden.

De Europese Centrale Bank (ECB) doet momenteel onderzoek naar een digitale euro en er worden al besluiten genomen over de wijze waarop zo’n munt technisch vormgegeven kan worden.

De NVB is hier echter kritisch over en vindt dat de ECB vooruitloopt op een besluit over de invoering en dat is de verkeerde volgorde.

De bankenvereniging stelt dat de digitale euro in de huidige opzet weinig toegevoegde waarde biedt voor de Nederlandse consument. In andere eurolanden kan dit echter anders zijn omdat er veel minder digitaal wordt gebankierd. Maar het staat open “voor vernieuwing en verbetering van de Europese betaalinfrastructuur”, zegt de NVB.

Lees ook:  KLM heeft nog steeds moeite om achterstand in te halen na zaterdagstaking

De NVB vreest dat de digitale euro grote gevolgen kan hebben voor de “kwaliteit en stabiliteit van het geldstelsel en het (Europese) betalingsverkeer”. Daarom mag een dergelijke valuta alleen worden gebruikt om betalingen te doen.

Volgens de NVB ziet het er niet naar uit om te sparen of te beleggen met de digitale euro.

Plaats een reactie