Nederlandse autoriteit doet ook onderzoek naar Google na klacht over datingapps

Image source - Pexels.com


De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar de voorwaarden van Google voor app-aanbieders in de Google Play Store. De toezichthouder kreeg klachten van datingapps dat ze geen ander betaalsysteem dan dat van Google kunnen gebruiken en beschuldigde de techgigant van concurrentievervalsing.

De klacht komt van Match Group, eigenaar van het populaire datingplatform Tinder. De ACM onderzoekt eerst of deze klachten voldoende grond zijn voor een vervolgonderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Google.

Volgens de ACM stelt Match Group ook dat Google alle verwijzingen naar andere betaalmogelijkheden verbiedt binnen de app store voor Android, het besturingssysteem van Google.

Match Group diende eerder ook een klacht in over de voorwaarden die Apple oplegde aan datingapps in de App Store. Dit heeft ertoe geleid dat de ACM Apple een boete heeft opgelegd van maximaal 50 miljoen euro. De toezichthouder vindt de toezeggingen van Apple om app-aanbieders meer keuze te bieden in betalingsverwerking nog steeds onvoldoende.

Een woordvoerder van de ACM benadrukte dat aan de boetes tegen Apple een proces van drie jaar is voorafgegaan en dat het lang niet zeker is dat de Google-zaak een vergelijkbare uitkomst zal hebben.

Match Group-apps moeten een commissie van 15 procent betalen wanneer gebruikers zich aanmelden voor een betaald abonnement in de Play Store. Google wijst er in reactie op dat er voor Andriod genoeg andere app stores zijn dan alleen de Play Store. Ook is het mogelijk om in de Play Store apps aan te bieden waar niet betaald wordt maar wel links naar websites waar gebruikers wel kunnen betalen.

“Zoals elk bedrijf brengt Google kosten in rekening voor zijn diensten”, reageerde het bedrijf per e-mail. “Maar ook als je niet aan de eisen van Google Play wilt voldoen, biedt Android volop alternatieven waarmee je apps aan Android-gebruikers kunt aanbieden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?