Nederlandse adverteerders dumpen Facebook niet na eerste claim van klokkenluiderswinst

Image source - Pexels.com


Nederlandse adverteerders maken zich grote zorgen over de onthullingen van een Facebook-klokkenluider eerder deze week, zegt adverteerdersbond BvA tegen de NOS. Maar ze hebben geen plannen om advertenties van het sociale medianetwerk te verwijderen.

Voormalig Facebook-medewerker Frances Haugen vertelde het tv-programma 60 Minutes en de Amerikaanse Senaat dat Facebook winst veel belangrijker vindt dan de veiligheid van zijn gebruikers. Het social media netwerk zet zich dan ook niet volledig in om onder meer desinformatie tegen te gaan. Ze kopieerde duizenden pagina’s met interne documenten voordat ze Facebook verliet om haar beweringen te staven. Facebook-topman Mark Zuckerburg ontkende de beschuldigingen.

Volgens BvA-directeur Henriette van Swinderen onderstrepen de onthullingen van Haugen “de zorgen die al langer bestaan”. Ze zei dat Facebook, net als andere platforms, driemaandelijkse rapporten levert aan de Global Alliance of Responsible Media over hoe het zaken als haatzaaiende uitlatingen en verkeerde informatie bestrijdt. “Deze rapporten laten een stijgende lijn zien”, zegt Van Swinderen. “Wat we heel erg missen, is hoe de situatie op lokaal niveau is.”

Volgens Van Swinderen hebben ze meer lokale data opgevraagd bij Facebook. “Aanvankelijk hoorden we dat dit niet kon. Daar wordt nu serieuzer naar gekeken, maar de vraag is hoe dit gaat aflopen.”

Volgens de NOS geven Nederlandse adverteerders jaarlijks honderden miljoenen euro’s uit aan advertenties op Facebook en Instagram. De BvA is op de hoogte van geen plannen om te stoppen met adverteren op deze platforms.

Als reactie op de zorgen van de Nederlandse adverteerders vertelde Facebook aan de NOS dat “alledaagse teams proberen miljarden mensen in evenwicht te brengen met de mogelijkheid om zichzelf te uiten, maar ook met de noodzaak om ons platform veilig te houden.” Facebook herhaalde ook dat het “grote verbeteringen” blijft aanbrengen in de strijd tegen verkeerde informatie en schadelijke inhoud.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?