Nederlands olie- en gasbedrijf NAM desinvesteert haar fossiele brandstoffen

Image source - Pexels.com


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zal al haar gas- en oliewinningsactiviteiten afstoten. Deze activiteiten zullen in aparte bedrijven worden ondergebracht om de verkoop mogelijk te maken. Alleen het Groningenveld, waar volgend jaar de gaskraan dicht gaat, en twee gasopslagen in Norg in Grijpskerk vallen nog onder de NAM.

Deze gasopslagen blijven de komende jaren nodig voor de gasvoorziening in Nederland. In Groningen houdt de NAM zich alleen bezig met het sluiten van het gasveld en de “afwikkeling van het aardbevingsprobleem” in de provincie.

Het gasbedrijf zegt weinig ruimte te hebben om te investeren in de kleine gasvelden in onder meer de Noordzee en de Waddenzee, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Zuid-Holland. “Het lijkt ons daarom goed als de kleine velden uiteindelijk worden overgenomen door een operator die meer investeringsruimte heeft”, zegt NAM-directeur Johan Atema bij de bekendmaking. Dit past volgens Atema ook in het beleid van de overheid die de winning van gas uit de kleine gasvelden wil behouden, omdat dit goed is voor de gasvoorzieningszekerheid in Nederland.

De NAM, waarvan Shell en ExxonMobil gezamenlijk eigenaar zijn, wil volgend jaar de reorganisatie afronden. Deze stap heeft geen directe gevolgen voor het personeel, aldus het gasbedrijf. De medewerkers merken het pas als er een verkoop is.

Shell zegt dat de plannen van de NAM in lijn zijn met de strategische plannen van het olie- en gasbedrijf. Volgens Shell Nederland-president-directeur Marjan van Loon vraagt ​​deze strategie om “scherpe keuzes”, waarin het bedrijf zegt zich in te zetten voor het versnellen van de energietransitie. Van Loon benadrukte dat Shell de eerdere afspraken over Groningen met de Nederlandse overheid blijft steunen. Ook het olie- en gasconcern in Noord-Nederland blijft investeren in schone energieprojecten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?