Nederlands kabinet overrompeld met verhuizing Shell naar Londen

Image source - Pexels.com


Het Nederlandse kabinet was “onaangenaam verrast” door het besluit van olie- en gasconcern Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen, aldus demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Werkgeversverenigingen noemden het vertrek van Shell een ‘groot verlies voor Nederland’.

Het kabinet is zondag door Shell op de hoogte gesteld en vindt het “zeer jammer” dat het bedrijf verhuist. “We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voorstel voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk”, aldus Blok.

Het bedrijf zal op papier volledig Brits zijn. Shell zei tegen het kabinet dat de personele gevolgen “beperkt zullen zijn tot het verplaatsen van enkele bestuurs-/bestuursfuncties van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk”.

VNO-NCW baalt dat Shell Nederland verlaat. “Dit is een enorm verlies voor Nederland. Met het vertrek van Shell zal het Nederlandse vestigingsklimaat verslechteren”, aldus de werkgeversvereniging.

Volgens VNO-NCW is de aanwezigheid van de hoofdkantoren van grote internationale bedrijven een attractie voor bedrijven van over de hele wereld. Vrij recent gingen andere grote bedrijven Shell al voor. Zo werd voedselconcern Unilever op papier volledig Brits en is ook informatie- en dataleverancier RELX ‘verhuisd’ naar het Verenigd Koninkrijk.

VNO-NCW zegt te begrijpen dat Shell “vanwege de energietransitie/duurzaamheid veel sneller beslissingen moet kunnen nemen”, en de huidige complexe aandeelhoudersstructuur helpt daar niet bij. “We hopen dat er een oplossing gevonden kan worden om Shell in Nederland te houden. We begrijpen dat Shell ervoor kiest om vanuit Nederland de energietransitie te blijven aanjagen. Dat is belangrijk voor ons land”, aldus de organisatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?