Nederlanders wisselen massaal van baan


The Great Resignation sloeg over van de Verenigde Staten naar Nederland. Inwoners van Nederland wisselen massaal van baan en bedrijf, blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. Zo’n 20 procent van de werknemers is vorig jaar van baan gewisseld.

In het derde kwartaal van 2022 had 5,3 procent van de werknemers een nieuwe werkgever ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat zijn 404.000 mensen die van baan wisselden, een kwart meer dan voor de pandemie en een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden, aldus het UWV. Het afgelopen jaar veranderden bijna 1,5 miljoen mensen van werkgever. Dat is ongeveer 1 op de 5 werknemers in Nederland.

Dat heeft volgens UWV-arbeidsmarktanalist Michel van Smoorenburg te maken met de enorme personeelstekorten die sinds het einde van de pandemie op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn ontstaan. “In een krappe arbeidsmarkt wisselen werknemers sneller van baan. De risico’s zijn bij een overstap kleiner dan op een brede arbeidsmarkt’, zegt hij. Baanswitchers verwachten dat ze snel iets anders kunnen vinden als de switch tegenvalt.

Lees ook:  Strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Rabobank wegens witwassen

Door de hoge inflatie is salaris een grote reden voor mensen om van baan te veranderen, zegt Van Smoorenburg. “Medewerkers bekijken hun huidige baan en wegen vervolgens de voor- en nadelen van overstappen af. Ook een eventueel hoger loon, meer ontwikkelingsmogelijkheden of gunstigere arbeidsvoorwaarden spelen daarbij een rol.”

Door de krapte op de arbeidsmarkt kijken werkgevers met lede ogen naar deze nieuwe ontwikkeling. Bedrijven hebben moeite om vervangers voor mensen te vinden, vooral als het gaat om ervaren medewerkers.

Plaats een reactie