Nederlanders ontwijken negatieve rente met buitenlandse bankrekeningen

Image source - Pexels.com


Steeds meer Nederlanders hebben een buitenlandse spaarrekening. Dat meldt financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. Vooral de afgelopen maanden hebben in Nederland actieve buitenlandse banken hun producten populairder zien worden. Volgens Geld.nl komt dit doordat ze een relatief hoge rente bieden.

“Als je naar de spaarrekeningen kijkt, zijn de top vijf met de hoogste rente allemaal rekeningen van buitenlandse banken”, zegt deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl in een toelichting. Ze wijst erop dat Nederlanders tijdens de coronapandemie veel spaargeld hebben opgebouwd en dat buitenlandse banken een aantrekkelijk alternatief zijn voor dit geld. Bij verschillende Nederlandse banken betalen spaarders nu boven een bepaald bedrag negatieve rente aan spaargeld.

Sparen bij banken uit een ander EU-land is volgens Geld.nl net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank. “Ze vallen ook onder een depositogarantiestelsel dat vergelijkbaar is met dat in Nederland”, aldus Bulthuis. “Deze buitenlandse banken zijn allemaal gezond, maar als ze toch failliet gaan, is je spaargeld tot 100.000 euro daar ook beschermd.”

In 2008 ging de IJslandse spaarbank Icesave failliet en lokte spaarders met een hoge rente. De laatste Nederlandse spaarders moesten ruim zeven jaar wachten op hun tegoeden. Dit was te wijten aan politiek getouwtrek en de moeizame afwikkeling van het faillissement van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?