Nederlanders nog niet klaar om te betalen voor duurzaam voedsel: Consumentenautoriteit


Nederlandse consumenten zijn niet bereid meer te betalen voor duurzame landbouwproducten met een goedkoper alternatief. De terughoudendheid belemmert de ontwikkeling van een duurzame landbouwproductie, concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van een onderzoek.

De ACM meende dat subsidies voor boeren die duurzaam produceren en een btw-verlaging op duurzame producten consumenten kunnen helpen.

Volgens de ACM is regelgeving nodig om de productie te beperken. De kosten voor duurzame landbouwproductie zijn volgens de ACM hoger dan voor niet-duurzame producten.

Boeren verdienen terug dat de hogere productiekosten van duurzaam voedsel duurder zijn. “Maar als het aanbod van biologische producten toeneemt, moeten meer consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen. En dat is op dit moment het grootste obstakel”, zegt ACM-voorzitter Martijn Snoep.

De Nederlandse landbouw is vooral afhankelijk van de export, waardoor ook buitenlandse consumenten bereid moeten zijn meer te betalen. Als consumenten in het buitenland bereid zijn meer te betalen, kan een groter deel van de Nederlandse agrarische sector overstappen op duurzame productie.

Lees ook:  Ook 'populaire' banen zien toename vacatures: ABN AMRO

In Europa zouden duurzaamheidslabels vaker moeten samenwerken, zodat mensen in andere landen ook bereid zijn meer te betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel.

De ACM voerde het jaarlijkse onderzoek uit op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Wageningen Economic Research voerde het deels uit.

Plaats een reactie