Nederlanders minder bang voor verhuizen door klimaatverandering dan EU-gemiddelde

Image source - Pexels.com


Hoewel een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt, zijn Nederlanders over het algemeen minder bang om te moeten verhuizen door klimaatverandering dan de gemiddelde inwoner van de Europese Unie. Een kwart van de Nederlanders zegt er rekening mee te hebben gehouden, tegen 29 procent van de Europese Unie.

Volgens een rapport van de Europese Investeringsbank (EIB) maken inwoners van Frankrijk en Spanje zich het meest zorgen. De organisatie ondervroeg meer dan 30.000 respondenten. In Finland denkt slechts 16 procent dat er op zijn minst enige kans is dat ze in de toekomst zullen moeten verhuizen als gevolg van klimaatverandering.

Twintigers maken zich meer zorgen dan andere bevolkingsgroepen. Ruim vier op de tien van hen maakt zich zorgen over de impact van het klimaat op de leefsituatie in de toekomst.

“Als klimaatbank van de Europese Unie is het onze verantwoordelijkheid om naar deze zorgen te luisteren en ze concreet aan te pakken met beleidsmakers en zakenpartners”, zei EIB-vicevoorzitter Kris Peeters in reactie op het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 56 procent van de Europeanen, waaronder 56 procent van de Nederlanders, denkt dat maatregelen als de energietransitie zorgen voor economische groei. Een even grote meerderheid in Nederland is ook van mening dat klimaatmaatregelen de kwaliteit van leven verbeteren en dat ze ook meer nieuwe banen creëren. Dat percentage is hoger dan het Europese gemiddelde.

Toch denkt een ruime meerderheid van 72 procent van Nederland dat klimaatverandering in 2050 nog steeds een serieus probleem zal zijn. Tegen die tijd wil de Europese Unie klimaatneutraliteit bereiken. Minder dan een vierde denkt de situatie tegen die tijd onder controle te hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?