Nederlanders geven meer uit ondanks stijgende prijzen

Image source - Pexels.com


Inflatie remt de bestedingen niet af, blijkt uit onderzoek van ABN Amro op verzoek van BNR. Inwoners van Nederland gaven vorige maand 21 procent meer uit aan uit eten gaan, elektronica, meubels en eten dan voor de pandemie.

De aanhoudend hoge bestedingen kunnen komen doordat mensen in een gewenningsperiode zitten, zegt Gerarda Westerhuis, sectoreconoom retail en vrije tijd bij ABN Amro. Sommigen vieren misschien dat de pandemie voorbij is en anderen voelen de druk van de hoge energieprijzen nog niet op hun portemonnee.

Westerhuis denkt dat het bestedingspatroon de komende maanden zal veranderen. “Huishoudens met een laag inkomen voelen inflatie het meest omdat een groot deel van hun inkomen wordt besteed aan zowel energie als voedsel.” Ook middeninkomens zijn steeds meer bang dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. “In de loop van het jaar zullen steeds meer mensen de inflatie voelen en daardoor minder uitgeven”, zegt Westerhuis.

Volgens BNR-econoom Han de Jong is het moeilijk te zeggen wanneer verschillende groepen de druk van de inflatie gaan voelen. Het consumentenvertrouwen zakte in april echter naar het laagste niveau ooit. “Momenteel is de relatie tussen consumentenbestedingen en vertrouwensindicatoren volledig verstoord.”

Ondernemers die worstelen met schulden na de pandemie kunnen bijzonder hard worden getroffen. Velen kwamen net weer op de been na Covid-19 en zien hun inkomen nu kelderen. Toch zit er volgens De Jong een positieve draai aan. “Een deel van de inflatie is dat er meer vraag is dan aanbod. Minder vraag houdt alles in evenwicht, wat ook de inflatie kan verlagen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?