Nederlanders besteden meer tijd aan kerstinkopen dan ooit tevoren


Nederlanders betaalden hun kerstinkopen vaker dan ooit op vrijdag met een kaart. Ook zaterdag was het druk in de winkelstraten, mogelijk het dagrecord overtreffend, meldt Betaalvereniging Nederland. Bij warenhuis de Bijenkorf in Amsterdam stonden zaterdag weer mensen buiten in de rij om de winkel binnen te mogen. Ook de supermarkten van Albert Heijn waren druk met mensen die hun laatste kerstinkopen kwamen doen.

In totaal telde de Betaalvereniging vrijdag ruim 22 miljoen betalingen met pin- en creditcard bij Nederlandse winkelkassa’s, goed voor zo’n 740 miljoen euro. Dat is beduidend meer dan de drukste dag van 2019, het laatste jaar voor de Covid-19-pandemie. Zaterdag werden zo’n 21 miljoen kaarttransacties verwerkt, met een totale waarde van zo’n 675 miljoen euro.

“In voorgaande jaren viel het dagrecord altijd op de laatste zaterdag voor kerst. Dus wellicht wordt het record van gisteren vandaag overtroffen”, legt een woordvoerder uit.

Het is inderdaad al de hele week druk in de winkelstraten. Sinds afgelopen zaterdag is er in Nederland al ruim 3,5 miljard euro uitgegeven met een kaart. Dat is bijna 1 miljard euro meer dan in een normale week. Online wordt er ook veel uitgegeven, maar niet zoveel als eerder dit jaar rond het koopjesfestival Black Friday.

Lees ook:  Schiphol heeft al voor 16 miljoen euro stikstofemissierechten van boeren gekocht

Volgens vakbond FNV zijn de rijen voor de Bijenkorf in Amsterdam niet alleen het gevolg van de enorme toestroom van mensen die in allerijl een kerstcadeautje willen kopen. Sterker nog, werknemers waren ook in staking.

De vakbond organiseerde wekenlang acties in het warenhuis, waaraan telkens een deel van het personeel meedeed. De Bijenkorf gaf toen toe dat sommige afdelingen in die tijd tijdelijk onderbezet waren. De keten heeft daarom een ​​maximum gesteld aan het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn.

Niet alleen in de Amsterdamse Bijenkorf stopten medewerkers op zaterdag met werken. Dat gebeurde ook in verschillende andere winkels en bij drogisterijketen Etos, die zelfs meerdere winkels in het hele land moest sluiten. Etos vond de actie vervelend, aldus een woordvoerder.

De FNV eiste echter zowel bij de Bijenkorf als in de drogisterij hogere lonen. De vakbond was van mening dat werkgevers veel hogere lonen zouden moeten bieden dan ze tot nu toe hebben gedaan.

Lees ook:  EU verbiedt mogelijk plastic voor eenmalig gebruik, zoals hotelshampoo, afhaalbekers en ketchupverpakkingen

Plaats een reactie