Nederland zou het nachtclubplan van Berlijn kunnen overnemen om clubs ‘s nachts open te laten

Image source - Pexels.com


Het kabinet staat open voor de mogelijkheid om het Berlijnse coronavirustoegangsbeleid voor nachtclubs over te nemen. In de stad mogen alleen mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus of die hersteld zijn van een infectie de club in. Het kabinet wil ook in Nederland iets soortgelijks overwegen, maar wil daarover eerst overleggen met de Tweede Kamer.

Het Berlijn-beleid wordt ook wel het 2G-beleid genoemd. Dat is een verwijzing naar het feit dat mensen aantoonbaar ‘geimpft’ (ingeënt) of ‘genesen’ (hersteld) moeten zijn. Het idee is dat de clubgangers zelf minder risico lopen ernstig ziek te worden als ze toch in aanraking komen met het virus. Op andere plaatsen is er een 3G-beleid. Dan is het ook voldoende om ‘getestet’ (getest) te zijn. Dit betekent dat de clubganger niet per se veilig is voor het virus, maar waarschijnlijk niet drager is van het virus.

De Nederlandse toegangspas voor het coronavirus is nu te vergelijken met het 3G-beleid. Mensen die zijn getest, ingeënt of hersteld, mogen vanaf 25 september onder meer terugkeren naar nachtclubs. Een 2G-beleid zou strenger zijn, maar wellicht effectiever. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet hierover na te denken en het kabinet heeft daar geen bezwaar tegen. Daarvoor zal de wet moeten worden aangepast.

“Het OMT realiseert zich dat de keuzes voor een dergelijk toegangsbeleid een complexe afweging is waarin ook veel andere maatschappelijke overwegingen een rol spelen”, schrijven de adviseurs in een brief. Toch lijkt de D66 in ieder geval geïnteresseerd in het idee. Kamerleden Jan Paternotte en Romke de Jong publiceerden maandag een opiniestuk in NRC waarin ze pleitten dat clubs de keuze zouden moeten krijgen om sneller open te gaan door de strengere toegangscontrole in te voeren.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam uitte de zorg dat het huidige beleid voor nachtclubs – die open mogen met de toegangspas en een verplichte sluitingstijd van middernacht – jongeren zal demotiveren om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

“Vooral jongeren, met een lage vaccinatiegraad, moeten op allerlei manieren verleid worden om de kans te krijgen. Voortdurende sluiting van clubs en nachtzaken kan de motivatie verminderen”, zegt Halsema via een woordvoerder.

Ook zei ze zich zorgen te maken dat de maatregel de geloofwaardigheid van het coronavirusbewijs, dat vanaf 25 september nodig is om onder meer toegang te krijgen tot de horeca, kan aantasten. “Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten werken om 23:30 uur en niet om 12:30 uur?”

De Amsterdamse burgemeester heeft het kabinet gevraagd de maatregel te heroverwegen. “De wens van jongeren om eindelijk weer aan hun sociale leven te beginnen, moet serieus worden genomen. Bovendien betaalt de nachthoreca al heel lang een zeer hoge prijs voor de coronacrisis.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?