Nederland zou gasopslag kunnen nationaliseren, mede beheerd door Gazprom

Image source - Pexels.com


De Nederlandse overheid moet mogelijk de gasopslag in Bergen nationaliseren om ervoor te zorgen dat Nederland de komende winter niet zonder energie komt te zitten. Er moet deze zomer voldoende gas worden opgeslagen om in te slaan voor de winter. Maar het Russische bedrijf Gazprom, dat 40 procent van de opslagplaats in Bergen beheert, weigert het reservoir te vullen, meldt de Volkskrant op basis van informatie van ingewijden.

Het stuwmeer Bergermeer speelt een cruciale rol in de Nederlandse energievoorziening. Het kan ruim 4 miljard kubieke meter hoogcalorisch aardgas opslaan – ongeveer een tientje van het jaarlijkse verbruik in Nederland. Het staatsbedrijf Taqa uit Abu Dhabi is eigenaar van 60 procent van de faciliteit. De Nederlandse overheid bezit 40 procent via het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN). Omdat het een commercieel geëxploiteerde faciliteit is, heeft de Nederlandse overheid weinig invloed op de manier waarop deze wordt beheerd.

Gazprom beheert tot 2045 40 procent van het Bergermeerreservoir. Afgelopen zomer slaagde het Russische bedrijf er plotseling niet in om die ruimte te vullen, waardoor de Bergermeer-installatie bijna zonder gas komt te zitten. Als Gazprom de komende maanden niet vult, krijgt Nederland komende winter te maken met een gastekort, aldus de krant.

“We kunnen nu wel raden wat de reden is”, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief voor Mijnbouw in de Tweede Kamer over het feit dat Gazprom zijn deel van het stuwmeer Bergemeer niet vult. De regering gaat ervan uit dat Gazprom zo min mogelijk gas in Europa heeft opgeslagen met het oog op de Russische inval in Oekraïne. Vijlbrief voegt toe dat het kabinet juridisch gezien niet zomaar de vulrechten van Gazprom kan ontnemen.

Advocaten en andere betrokkenen vertelden de Volkskrant dat er een “use-it-or-lose-it”-clausule in het contract met Gazprom staat. Taqa kan besluiten de ongebruikte ruimte aan andere partijen aan te bieden. Maar dat gebeurt zelden omdat andere partijen de vrijgekomen ruimte pas kunnen gebruiken totdat de eigenaar – in dit geval Gazprom – deze weer opeist. Dat betekent dat het gas mogelijk op een ongelegen moment moet worden afgevoerd en verkocht. Een groot risico voor veel commerciële partijen.

De Nederlandse regering heeft ook geen tijd voor alle onderhandelingen die daarbij komen kijken. De faciliteit in Bergermeer is momenteel voor minder dan 10 procent gevuld. En het duurt ongeveer 150 dagen om het te vullen, wat betekent dat ze binnenkort moeten beginnen met vullen om het op tijd voor de winter te maken.

Een insider vertelde de krant dat het uitkopen van Taqa de enige logische beslissing is die minister Rob Jetten van Klimaat- en Energiebeleid kan nemen. Als EBN 100 procent aandeelhouder wordt van Bergermeer, kan het de use-it-or-lose-clausule zelf gebruiken en de ruimte van Gazprom vullen met gas dat Nederland zelf koopt. Taqa zou waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in een overname – er zijn berichten dat Taqa sinds 2016 probeert om buitenlandse gasactiva kwijt te raken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?