Nederland voert strengere advertentieregels in voor influencers

Image source - Pexels.com


Vloggers en influencers op platforms als YouTube, Instagram of TikTok moeten vanaf 1 juli aan strengere advertentieregels voldoen. Vanaf dan vallen ze onder de Mediawet, zo maakte het Commissariaat bekend.

Videomakers moeten dan duidelijk aangeven of ze betaald krijgen om producten weer te geven. Ook mogen ze speelgoed niet meer uitgebreid promoten in gesponsorde video’s gericht op kinderen, zoals gebeurt in ‘unboxing-video’s’, waarin producten worden uitgepakt en vaak lang enthousiast wordt besproken.

Videomakers mogen nog steeds hun enthousiasme voor producten tonen zolang ze er niet voor betaald worden. Als ze er geld voor krijgen, wordt het beschouwd als reclame of productplaatsing. Ook influencers die gesponsord worden door bijvoorbeeld een camera of kleding voor hun video te halen zonder deze te promoten, moeten hier duidelijk over zijn. Adverteren voor medische producten is verboden en content die bestaat uit nieuws of politieke informatie mag nooit worden gesponsord, aldus het Commissariaat.

De nieuwe regels gelden voor alle makers met meer dan 500.000 volgers. Zij moeten zich inschrijven bij het Commissariaat voor de Media en gegevens over hun bedrijf op hun account vermelden. Ook moeten ze aangeven dat ze onder toezicht staan. Volgens een woordvoerder gaat het om “enkele honderden” influencers en vloggers in Nederland. Waarschijnlijk zullen video-uploaders met minder volgers zich op termijn ook moeten registreren. Het Commissariaat gaat volgens de woordvoerder “risicogericht toezicht houden”.

De regels worden aangescherpt vanwege de nieuwe Mediawet die in 2020 is aangenomen. Alle lidstaten van de Europese Unie moeten hun mediaregels verder aanscherpen zodat ook online content onder toezicht staat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?