Nederland verwacht dit jaar 3,9% economische groei; Lichte stijging werkloosheid

Image source - Pexels.com


De Nederlandse economie groeit iets meer dan verwacht. Centraal planbureau CPB verwacht dit jaar een economische groei van 3,9 procent en volgend jaar van 3,5 procent. De werkloosheid neemt toe nadat de steunmaatregelen voor het coronavirus zijn stopgezet, maar slechts licht tot 3,4 procent dit jaar en 3,5 procent volgend jaar, stelt het CPB in zijn definitieve Macro Economische Verkenning die volgende week op Prinsjesdag verschijnt, maar waar RTL Nieuws vervroegd een kijk naar.

De overheidsfinanciën herstellen iets trager dan in de eerste ramingen van het CPB drie weken geleden werd verwacht. Dit jaar komt het begrotingstekort uit op 5,4 procent. Volgend jaar zakt dat naar 2,3 procent. De overheidsfinanciën zullen zich meer herstellen als de steunmaatregelen voor het coronavirus worden stopgezet. Een verhoging van de belastinginkomsten zal ook helpen.

Door de sterker dan verwachte economische groei daalt ook de staatsschuld weer – van 57,5 ​​procent van het BBP dit jaar naar 56,5 procent volgend jaar.

Het CPB verwacht dat de cao-lonen in 2021 met 2,0 procent en in 2022 met 2,2 procent stijgen.

Omdat de lonen slechts licht stijgen, terwijl de inflatie stijgt, zal de koopkracht nauwelijks veranderen. Gemiddeld zien inwoners van Nederland hun koopkracht volgend jaar met slechts 0,1 procent toenemen. Het CPB wijst erop dat hierin marges zitten. 5 procent van de huishoudens ziet hun koopkracht met 0,8 procent stijgen, terwijl nog eens 5 procent hun koopkracht met minimaal 0,7 procent ziet dalen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?