Nederland verbiedt plastic bekers voor eenmalig gebruik, voedselverpakkingen voor consumptie ter plaatse

Image source - Pexels.com


Nederland verbiedt het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen bij het eten of drinken in de horeca, op een festival of op het werk, meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu in een Kamerbrief. Het verbod gaat in in 2024, vanaf wanneer herbruikbare bekers en borden de norm zijn, aldus Heijen.

“Alleen al in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen weg na eenmalig gebruik. We moeten toekomstige generaties hiermee niet blijven belasten. Er is een omslag nodig van wegwerp naar hergebruik”, aldus Heijen. “Zo vermijden we plasticsoep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Het verbod geldt alleen voor consumptie ter plaatse – als je in het restaurant of op het festival eet – niet voor afhaalrestaurants. Vanaf 2024 zijn wasbare koffiemokken, glazen en borden de norm in restaurants, kantines, evenementen en kantoren. Alleen zorginstellingen zijn uitgesloten.

Ook voert Nederland volgend jaar een verbod in op gratis cups for coffee to go en gratis verpakkingen voor afhaalrestaurants. “Vanaf juli 2023 moet voor consumptie onderweg en afhaal een bedrag worden betaald voor plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of maaltijd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?