Nederland telt in tien jaar 62% meer vrouwelijke ondernemers

Image source - Pexels.com


Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland is het afgelopen decennium met ruim 60 procent toegenomen, hoewel het aandeel vrouwelijke ondernemers slechts marginaal is toegenomen.

In 2013 telde Nederland 441.734 vrouwelijke ondernemers. Dit jaar zijn dat er 715.383, een stijging van 62 procent, meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op Internationale Vrouwendag. Het aandeel van vrouwen in het totaal aantal ondernemers steeg in die periode slechts van 34 procent naar 37 procent.

“Het verschil met mannen is kleiner geworden en het aandeel vrouwen in topfuncties is langzaam toegenomen, blijkt uit de laatste Emancipatiemonitor uit 2020″, zegt dr. Josette Dijkhuizen. Bij de KvK is zij gespecialiseerd in ondernemersvraagstukken. “Aan de andere kant is het verschil in uurloon voor vrouwen en mannen gelijk gebleven en nemen vrouwen nog steeds het leeuwendeel van de (mantel)zorgtaken op zich. Er is dus echt nog werk aan de winkel als we streven naar gelijkwaardigheid .”

De KvK merkt op dat haar cijfers de aanname dat vrouwen meer parttime gaan werken als ze kinderen krijgen niet bevestigen. Al met al ligt het percentage vrouwelijke deeltijdondernemers 10 procent hoger, maar vanaf 30 jaar is er geen duidelijke stijging.

De cijfers van de KvK zijn het ook niet eens met een recent onderzoek van ABN Amro dat vrouwen sneller stoppen met hun bedrijf dan mannen. “De verhouding opgevers per 100 starters tussen mannen en vrouwen laat een vrijwel identiek beeld zien over de tijd. Gemiddeld stoppen er iets meer mannen dan vrouwen”, aldus de KvK.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?