Nederland registreert laagste faillissementen in 30 jaar


Volgens het CBS zijn in 2021 1.536 bedrijven failliet verklaard. Dat aantal lag in 1990 met 1.527 maar iets lager. Het statistiekbureau houdt deze gegevens bij sinds 1981. In bijna alle bedrijfstakken daalde het aantal faillissementen. De meeste faillissementen gebeurden in de handel, maar dat is ook de sector met de meeste bedrijven.

Het aantal faillissementen in de horeca is vorig jaar meer dan gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. In 2020 had de horeca nog te maken met de meest forse stijging van het aantal faillissementen van alle sectoren. Bij het begin van de coronacrisis gingen relatief veel bedrijven failliet.

Het aantal faillissementen is in december afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Volgens voorlopige cijfers van het CBS hebben de rechtbanken 137 faillissementen uitgesproken in bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken.

Dat zijn er 30 minder dan in november. In die maand steeg het aantal faillissementen fors, al was het aantal nog een stuk lager dan voor de coronacrisis. De loonondersteuning voor ondernemers liep in oktober af, maar werkgevers konden in november en december weer ondersteuning aanvragen. Het demissionair kabinet wilde bedrijven die getroffen zijn door lockdownmaatregelen helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees ook:  Vrouwen werken in wezen gratis vanaf nu tot 31 december vanwege loonkloof, zegt vakbond

Het aantal uitgesproken faillissementen was in mei 2013 het hoogst met 816 bedrijven en instellingen. Daarna daalde het aantal tot augustus 2017. Daarna bleef het aantal faillissementen tot medio 2020 relatief stabiel. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. Afgelopen augustus bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau in meer dan 30 jaar en bleef het de maanden daarna laag.

Plaats een reactie