Nederland op Europees gemiddelde met boardroomdiversiteit

Image source - Pexels.com


Nederland behoort in Europa tot de middenmoot als het gaat om de benoeming van vrouwen op topposities in het bedrijfsleven, zo blijkt uit de jaarlijkse Gender Diversity Index. Het onderzoek houdt in de gaten welke voortgang bedrijven maken bij het benoemen van vrouwen in besturen en raden van commissarissen van commissies. Het Nederlandse speciaalchemieconcern DSM, met hoofdkantoor in Heerlen, is volgens het onderzoek de meest diverse van alle onderzochte Europese bedrijven.

Van de 19 onderzochte landen maken vrouwen volgens het onderzoek 35 procent uit van de bestuurszetels. Bij Nederlandse bedrijven is 37 procent van de bestuurders en toezichthouders vrouw. Ongeveer zeven procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven heeft een vrouw als topbaas, wat gelijk is aan het Europese gemiddelde.

Sinds begin dit jaar zijn Nederlandse bedrijven verplicht om meer vrouwen op topposities aan te nemen. Vorig jaar is er een wetsvoorstel aangenomen dat een quotum voor vrouwen in raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen vastlegt. Volgens de onderzoekers laten ontwikkelingen in andere landen zien dat dergelijke quota werken. De top drie van landen die het beste scoren op het gebied van diversiteit – Noorwegen, Frankrijk en het VK – hebben al quota vastgesteld.

Dit is het derde jaar dat European Women on Boards (EWOB) het rapport presenteert. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Kantar Public. Daarbij is gekeken naar de ontwikkelingen in de boardrooms van de grootste beursgenoteerde ondernemingen. De onderzoekers constateren dat er vooruitgang wordt geboekt, maar dat gaat niet snel genoeg om het beoogde doel te halen: dat in 2025 minimaal 40 procent van de topfuncties door vrouwen wordt bekleed.

De onderzoekers constateerden dat bedrijven die doelen stellen en zich daaraan committeren, beter scoren dan het Europese gemiddelde. Daarnaast nemen steeds meer Nederlandse bedrijven vrouwen aan de top aan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?