Nederland lukt het niet om in 10 jaar 1 miljoen woningen te bouwen

Image source - Pexels.com


Het gaat Nederland niet lukken om de komende tien jaar een miljoen woningen te bouwen, zeggen betrokkenen tegen AD. Het kabinet wil de enorme woningnood aanpakken en de verwachte bevolkingsgroei opvangen. Maar de opgave is te groot gezien de capaciteits- en budgettekorten van gemeenten, de milieuregelgeving en het tekort aan bouwvakkers. Volgens Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG is 500.000 tot 750.000 nieuwbouwwoningen echt het maximaal haalbare.

Volgens Van Zanen hebben gemeenten jaarlijks minimaal 2 miljard euro extra nodig om de woningbouwdoelen van het kabinet te halen. Ook hebben gemeenten te kampen met te weinig ambtenaren om alle benodigde vergunningen versneld af te handelen. En het vinden van ruimte voor de constructie is een ander probleem. De nieuwe woningen zullen niet passen bij het “ideale beeld van een woning met voor- en achtertuin”, waarschuwde de Haagse burgemeester namens de VNG. In de binnensteden is hoogbouw de enige optie.

Ook Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland twijfelt, maar mikt toch op 1 miljoen extra woningen in 2032. “Want als je nu al reduceert naar 750.000, dan weet je zeker dat je het niet gaat halen”, zegt hij tegen het AD. “De hoge ambitie is terecht. Maar er is een tekort aan realistische bouwplaatsen. De komende vijf jaar is slechts 30 procent van de bouwplannen rechtszeker. 65 procent dus niet.”

De scepsis over de ambities van het kabinet komt voort uit de ervaring van de afgelopen jaren. 75.000 nieuwe woningen per jaar werden als een goed jaar beschouwd. De nieuwe uitdaging is in dat licht enorm. Volgens het AD betekent het jaarlijks evenveel woningen bouwen als nu in de stad Breda. Of het bouwen van bijna net zoveel woningen als nu in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen in het decennium.

Volgens Verhagen is het onmogelijk om 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen als je traditioneel werkt. Daar is niet genoeg tijd en personeel voor. “We zullen meer in fabrieken moeten bouwen. De bouwelementen worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd.” Maar een opeenstapeling van extra overheidseisen maakt dit onmogelijk. “Als elke gemeente bovenop het bouwbesluit haar eigen eisen formuleert, kun je fabrieksbouw vergeten.”

De woningcorporaties denken het komende decennium hun deel van 300.000 nieuwe woningen te kunnen realiseren, zegt Martin van Rijn van koepelorganisatie Aedes tegen de krant. Maar dat is wel op voorwaarde dat de verenigingen toegang krijgen tot voldoende bouwplaatsen. “Een miljoen huizen is veel maar kan omdat we het moeten doen. We hebben geen keus. Ook ik heb hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen om het tempo te kunnen bepalen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?