Nederland loopt achter op het gebied van diversiteit op de werkvloer

Image source - Pexels.com


Vandaag is het Diversiteitsdag in Nederland. En hoewel veel Nederlandse bedrijven zeggen dat ze zich inzetten voor het verbeteren van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer, streeft minder dan de helft hiervan actief naar dit doel, zo blijkt uit een onderzoek van Top Employers. Daarmee loopt Nederland achter op veel andere landen in de rest van de wereld, meldt het AD.

Uit onderzoek van Top Employers bleek dat 77 procent van de Nederlandse organisaties diversiteit en inclusiviteit als topprioriteit koos. Van die groep formuleerde 65 procent een HR-strategie om te verbeteren, maar slechts 45 procent stelde meetbare doelen.

“Nederland loopt achter ten opzichte van de rest van de wereld, maar ook Europa”, zegt Steven Hormann van Top Employers tegen het AD. “We zien vaak dat bedrijven het een uitdaging vinden om een ​​goed uitgangspunt te vinden, waardoor het lastig is om gestructureerd toe te werken naar diversiteit en inclusiviteit.”

Dat betekent niet dat er niets weg is. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de bedrijven regelmatig bewustmakingstrainingen geeft om diversiteit en inclusiviteit te vergroten, vergeleken met slechts een derde twee jaar geleden. Maar het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog een lange weg te gaan.

Diversiteit en inclusiviteit zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden op de arbeidsmarkt, aldus Hormann. “Gelijkheid wordt steeds belangrijker in de wereld. Maar het is ook heel praktisch met de krapte op de arbeidsmarkt. Als je een diverse en inclusieve organisatie wordt, ben je als werkgever interessanter voor een grotere doelgroep.”

Dit jaar is de derde editie van de Dag van de Diversiteit in Nederland, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). Op de Dag van de Diversiteit besteden Nederlandse bedrijven en organisaties aandacht aan diversiteit op de werkvloer om te laten zien dat “een mix van mensen met verschillende culturele wortels, seksuele geaardheid, leeftijd, geslacht of capaciteiten” een goede zaak is. Dit jaar doen 337 verschillende bedrijven en organisaties mee.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?