Nederland laatst overgebleven regels voor mondkapjes op luchthavens die op 21 mei aflopen: rapport

Image source - Pexels.com


Nederland is van plan om komende zaterdag de verplichting tot het dragen van een mondkapje op luchthavens en in vliegtuigen op te heffen, vertellen bronnen dicht bij het kabinet aan De Telegraaf. Dit volgt op het besluit van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese luchtvaartwaakhond EASA om de aanbeveling om een ​​masker te dragen in vliegtuigen te schrappen.

Op sommige routes zijn mondkapjes mogelijk nog verplicht, zegt luchtvaartmaatschappij KLM tegen De Telegraaf. “Als het land van bestemming het dragen van mondkapjes aan boord verplicht stelt, zullen passagiers zich daar alsnog aan moeten houden”, aldus een woordvoerder.

Veel landen hebben de regels al versoepeld, maar Nederland interpreteerde de “sterke aanbeveling” van het EASA als een verplichting om maskers te dragen in vliegtuigen, aldus de krant. Luchtvaartmaatschappijen hebben lang gewezen op de ongelijkheid sinds het kabinet de regel om overal elders mondkapjes te dragen, ook in het openbaar vervoer, al schrapte. Ze vroegen zich af waarom de uitzondering voor vliegreizen.

KLM en Transavia hebben daarom de afgelopen weken geen mondkapjes op vliegtuigen afgedwongen. “KLM constateert een afnemend aantal incidenten aan boord als gevolg van het feit dat we sinds 23 maart zijn gestopt met het afdwingen van mondkapjes”, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Pilotenvakbond VNV is opgelucht dat Nederland eindelijk de regels versoepelt, zo lang nadat andere landen dat deden. “In Nederland is dat om onduidelijke redenen niet gebeurd, maar we hebben er nu alle vertrouwen in dat het kabinet snel zal volgen en het beleid zal afstemmen op het openbaar vervoer.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?