Nederland kwetsbaar voor boycot Russische energie: Planbureau

Image source - Pexels.com


Een meerderheid in de Tweede Kamer dringt aan op strengere sancties tegen Rusland, waaronder een boycot van Russische olie. Maar Nederland is erg gevoelig voor het wegvallen van de Russische energievoorziening, berekende het centrale planbureau CPB.

Het Russische aandeel in het Nederlandse gasverbruik is met 15 procent laag, vergeleken met 34 procent in Europa als geheel. Maar een boycot van Russische energie zal Nederland toch harder treffen dan andere West-Europese landen via de internationale handelsketens, zo berekende het CPB in een “rampmodel” voor als de aanvoer van olie en gas uit Rusland wordt stopgezet, meldt het Financieele Dagblad.

“Voor Nederland lijkt het geheel of gedeeltelijk wegvallen van Russisch gas misschien niet zo’n groot effect”, zegt CPB-onderzoeker Gerdien Meijerink tegen de krant. “Maar door de grote import en export hebben we er veel last van. Als kleine, open economie zijn we erg afhankelijk van productieketens elders in Europa.”

“Stel dat er ineens maar de helft van het Russische gas beschikbaar is. Dat zou kunnen betekenen dat een bandenfabriek in Slowakije, die veel afhankelijker is van Russisch gas dan Nederland, de productie moet halveren. Dan moet een Nederlandse autofabriek ook terugschalen. En dat effect treedt ook op via andere leveranciers”, legt Meijerink uit. “Als de levering van Russische energie volledig wordt stopgezet, komt het merendeel van de sectoren volledig tot stilstand.”

Slechts een beperkt aantal industrieën wordt direct getroffen door het verminderde aanbod van Russische olie en gas, “maar alle industrieën zullen krimpen”, aldus het CPB. Het effect wordt groter naarmate een industrie meer internationaal georganiseerd is. Als er bijvoorbeeld 50 procent minder Russisch gas binnenkomt, krimpt de Nederlandse auto-industrie met 72 procent, aldus het CPB. Ook de wijdverbreide kledingindustrie zou hard worden getroffen.

Het CPB hield geen rekening met hogere prijzen, bestaande gasvoorraden of het zoeken naar alternatieven voor de verloren energie. “Het is een grove analyse en we hebben niet genoeg gegevens om het te vertalen naar het effect op de economie als geheel”, zegt Meijerink tegen FD.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met premier Mark Rutte over sancties tegen Rusland. Een meerderheid van VVD, D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en anderen pleiten voor hardere sancties. Ze willen dat Europa stopt met het kopen van Russische olie en Russische schepen verbiedt uit onder meer Europese havens, meldt RTL Nieuws.

“We moeten de druk op Poetin blijven opvoeren”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tegen de omroep. Volgens PvdA-parlementariër koopt Europa elke dag voor 250 miljoen euro aan Russische olie. “De beelden van Poetins oorlog zijn hartverscheurend. Ouders die hun kinderen verliezen, ziekenhuizen die worden gebombardeerd”, zei ze. “Met een olieboycot stoppen we met het financieren van de oorlogsmachine van Poetin.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?