Nederland krijgt nog steeds Russisch gas; Polen, Bulgarije afgesneden

Image source - Pexels.com


Het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft Polen en Bulgarije afgesneden van Russisch gas omdat ze weigeren de gaslevering in roebels te betalen. Ook Nederland en andere EU-landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, weigeren te betalen in roebels, maar krijgen nog steeds gas uit Rusland, bevestigen energiebedrijven, meldt de NOS.

Als Rusland de gastoevoer afsluit omdat Nederland weigert in roebels te betalen, zou dat contractbreuk zijn, aldus de energiebedrijven. Maar zelfs als Rusland dat zou doen, zou Nederland niet direct in de problemen komen, zegt de Gasunie tegen de omroep. Nederland haalt zo’n 15 procent van zijn gas uit Rusland.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemde het besluit van Gazprom om Polen en Bulgarije af te sluiten “een nieuwe poging van Rusland om gas te gebruiken als chantagemiddel”. Dat is “onterecht en onaanvaardbaar” en “toont maar weer eens aan dat Rusland als gasleverancier onbetrouwbaar is”, zei ze.

Von der Leyen benadrukte dat de EU solidair is met de lidstaten Polen en Bulgarije. “We zijn voorbereid op dit scenario.” Ze zei dat de Europese Unie werkt aan een gezamenlijke reactie op de Russische maatregel.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?